Tips

De beste barbecuetips van Slagerij Boerman Groesbeek vindt u hier.

Houd de temperatuur onder controle

Een steak grillen doet u direct op hoge warmte. Voor het bakken van bijvoorbeeld speklappen en kipdelen is dit echter meestal niet het geval. In de instructies staat vaak een exacte temperatuur waar u zich aan dient te houden voor het beste resultaat. Gebruik voor het bakken in ieder geval altijd indirecte warmte. Zorg er daarnaast voor dat de barbecue goed voorverwarmd is en de temperatuur heeft die in het recept gevraagd wordt.

Verwarm de barbecue voor

Het voorverwarmen van de barbecue is de belangrijkste stap bij het barbecueën. Voorverwarmen doet u met alle branders open, zodat het grillrooster goed schoon wordt (u wilt natuurlijk niet dat uw prachtige cake de smaak van de gegrilde kip van gisteren meekrijgt). Daarbij is het belangrijk dat de barbecue warm is, net zoals met bakken in een oven. Een barbecue die niet goed is voorverwarmd zorgt er namelijk voor dat bakgerechten niet goed kunnen rijzen.

Let op het grillrooster

Elke barbecue heeft zijn eigen grillrooster. Verschillende roosters zijn:

  • roestvrijstalen grillroosters;
  • verchroomd stalen grillroosters;
  • porselein geëmailleerde gietijzeren grillroosters.

Roestvrijstalen en verchroomd stalen roosters houden de warmte goed vast en zijn vergelijkbaar met de roosters in uw oven. Roosters van porselein geëmailleerd gietijzer houden de warmte extreem goed vast. Gebruikt u een dergelijk rooster, dan zal u het gerecht extra in de gaten moeten houden en eventueel de kooktijd moeten verkorten. Het is ook mogelijk om een verhoogd grillrooster te gebruiken. Dit zal de luchtcirculatie positief beïnvloeden, omdat warme lucht dan om het gerecht heen circuleert.

Houd het deksel gesloten

We bevelen u altijd aan om het deksel dicht te houden tijdens het koken, grillen of bakken op een barbecue. Het openen van het deksel laat de warmte namelijk naar buiten en zal de temperatuur verlagen, wat de kooktijd van het gerecht verlengt. Gaat u bakken op de barbecue, dan is het extra belangrijk om het deksel gesloten te houden. Anders zal niet alleen de benodigde warmte verloren gaan, maar zal uw gerecht ook niet gelijkmatig garen. Om de temperatuur stabiel te houden is het dus van belang om het deksel gesloten te houden.

Keer of draai slechts eenmaal

Naast het gesloten houden van het deksel is het óók van belang om uw gerecht, halverwege de gaartijd, eenmaal te keren of te draaien. Dit zorgt er namelijk voor dat uw gerecht gelijkmatig geurt en kleurt. Wanneer de barbecue is voorbereid op indirecte warmte, dan branden de branders of de briketten aan beide kanten van het gerecht. Deze warmte zorgt er bijvoorbeeld bij het grillen van kip voor dat de kip mooi bruin kleurt. Bij het bakken zal deze warmte het bakgerecht echter wellicht te donker kleuren aan de kanten vlakbij de warmtebron. De meest gemakkelijke oplossing is om het gerecht simpelweg een kwartslag te draaien halverwege de baktijd.

1